AY ÇEKİRDEĞİ: Kolesterolü düşürür. Damar sertliğini giderir. Fikir işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir. Cinsel arzuyu artırır. -Kalp ve sinir hastalıklarını önler. İdrar söktürür. Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.
ANTEP FISTIĞI: Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir. 100 g antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35“ini karşılayabilmektedir. -Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Antepfıstığı şeker hastalığında ( Diabete Mellitus ) kullanılabilir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Antep fıstığı nekahet dönemlerinde de vücudun dostudur. Bir terkip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet dönemin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir. Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
LEBLEBİ: Anne sütünü artırır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
KABAK ÇEKİRDEĞİ: Böbrekleri güçlendirir. Böbrek, mesane iltihaplarını önler.İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir. -Bağırsak kurtlarını düşürür. Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.
KURU KAYISI: Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır.Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği,böbrek hastalıkları,hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir. Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır. Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar. Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. Sinirleri güçlendirir, uyku verir, kabızlığa iyi gelir.
FINDIK: Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir. İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır. İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır. İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları engellemek için gereklidir.
CEVİZ: Kanda kolesterolün yükselmesini önler. Beynin çalışmasını güçlendirir. -Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir. İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır. Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur: Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.. Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir. Kansızlığı önler. Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir. Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. Safra kesesi taşı oluşumunu engellediği saptanmıştır.
TUZLU FISTIK: Cinsel arzuyu artırır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır. Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir. Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür. Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.
BADEM: Sinirleri güçlendirir. Göğüs hastalıklarını önler. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir. Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır. Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır. Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
KURU İNCİR: Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar. Yaşlılarda kemik erimesini önler. İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler. Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir. Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
KAJU FISTIK: Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler. İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler. Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir. İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,şeker hastalığının gelişimini engeller,kansere karşı direnci arttırır. İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
KURU ÜZÜM: Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir. Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5ini ve demirin ise 1/3ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder. Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir. Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gölemlenmiştir. Diş çürümelerini engeller. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer. Üzümdeki bol demir kan yapar.
DAKOTA:İçerdiği fosfor ve çinko kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir. Ayrıca fosfor, kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır. İçerdiği çinko ise yaraların iyileşmesi, aknenin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkması, tat ve koku duyarlılığının güçlenmesi, sperm hareketlerinin artması açısından önem taşır.
İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
YER FISTIĞI:Yerfıstığı vücuda enerji ve kuvvet verir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Başta Meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini destekler. Kandaki şeker oranını ayarladığı için şeker hastalarına faydalıdır. Yerfıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit, mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini azaltır.
CİPS FISTIĞI: Besleyici değeri yüksektir. Vücudun gelişmesini sağlar. Beden ve zihin gücünü arttırır.İçeriğinde sabit yağ, sakkaroz ve proteinli maddeler vardır. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir, öksürük söktürür.
SOSLU FISTIK: Alergenler listesinde olduğundan bazı bünyeler için sakıncalı olabilir. Beden ve zihin gücünü arttırır. Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır.
KURU ÜZÜM : İyi bir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve vücudu şişmanlatır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker. Besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
KURU DUT: Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
İĞDE: C vitamini açısından oldukça zengindir. Vücuda kuvvet verir. Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır. Öksürüğü ve ishali keser. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğuna iyi gelir. Cinsel gücü arttırır. Böbreklere faydalıdır. Egzama şikâyetlerini azaltır.
KEÇİBOYNUZU: İçerdiği yüksek ham selüloz sayesinde bağırsak hastalıklarıyla savaşıyor, bağırsak kurdu, tenya gibi bağırsak parazitlerinin yok olmasını sağlıyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde ishale karşı kullanılabiliyorBalgam söktürücü özelliğiyle sigara içenler için son derece fayda sağlıyor. Göğsü yumuşatıyor ve bronşları açıyor.Fosfor ve kalsiyum açısından zengin olması bakımından kemik erimesine karşı etkili bir koruma sağlıyor. Barındırdığı vitamin ve minerallerle diş ve diş eti hastalıklarıyla savaşıyor. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak şişkinliği gideriyor. Kanın zehirli maddelerini temizliyor ve kansızlığı gideriyor. Hafızayı güçlendiriyor ve konsantrasyonu arttırıyor
Düzenli şekilde yenilen keçiboynuzu akciğer kanserine yakalanma riskini azaltıyor.
LOKUM: Hem doğal hem de sağlıklı bir besin kaynağı olan lokum bir çok derde devadır.Özellikle böbrek hastaları için sade lokum karbonhidrat kaynağıdır ve uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.Eski zamanlarda hastalıklarda sıklıkla kullanılan lokum, günümüzde hala yara ve çıbana tedavi amaçlı olarak sarılır.
Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.
PESTİL: Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır. Dut pestilinin dışında üzüm pestili, kayısı pestili ve köpük pestili gibi pestil çeşitleri de vardır. Beyaz üzümden yapılan köpük pestili de çok yararlı bir besin maddesidir.
AKİDE ŞEKERİ: Osmanlı mutfağının en eski şekerleme türlerinden biridir.
Akide sözcüğü Arapça'daki akit (yani sözleşme) sözcüğünden gelir. Akide şekeri Osmanlı Devletinde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı. Askerlerin padişaha memnuniyetini ve bağlılığını gösteren bir sözleşme yaptığı anlamına gelirdi.
Şeker sıcak hamur halinde iken duvardaki kancaya elle atılıp, yoğrularak beyazlatılması ve ardından renkli şeritlerle süslenip fitil halinde çekilmesi ile yapılır.
CEZERYE:Cezerye içinde birçok karışımı bulunduran ve yüzyıllardır bu topraklar üzerinde var olan bir yiyecek türüdür. Doktorlar cezeryenin sağlığa birçok faydası olduğunu ve bu faydaların azımsanmayacak kadar fazla olduğunun altını çizmişlerdir. Cezerye genellikle akdeniz bölgesinde daha çok tüketilen ve orada yetişen bir besindir. İçinde bulundurduğu fındık, baharatlar sayesinde insan sağlığına büyük faydalar vermektedir.